رئیس پژوهشکده مجازی محیط زیست، نقدی پور بیرگانی، ضمن تبریک روزجهانی محیط زیست مهمترین اولویتها و موضوعات محیط زیستی کشور را بیان کردند.
1395-03-16

به گزارش روابط عمومی پژوهشکده مجازی محیط زیست؛

روح الله نقدی پور بیرگانی، دبیر دهمین کنفرانس ملی روز جهانی محیط زیست ضمن تبریک روز جهانی محیط زیست رویکرد جامع نگر به حفاظت منابع حیاتی در راستای منویات مقام معظم رهبری به مسئله حفاظت از محیط زیست را لازم برشمردند.

رئیس پژوهشکده مجازی محیط زیست اختصاص روز جهانی محیط زیست از سوی سازمان ملل را تقویت آگاهی های عمومی برای حفاظت از محیط زیست دانستند و اتخاذ تصمیمات اصولی و کارا از سوی مسئولان ملی کشورهای عضو در ارتباط با چالش های محیط زیست به منظور جلوگیری از تخریب عرصه های طبیعی و آسیب به محیط زیست انسانی را یکی از اهداف نامگذاری این روز از سوی سازمان ملل دانستند.

نقدی پور بیرگانی بیان کردند تاریخچه روز جهانی محیط زیست به سال 1972 بر می گردد درست زمانی که کنفرانس انسان و محیط زیست در شهر استکهلم سوئد برگزار شد. ایشان  افزودند در ایران نیز هر ساله 15 تا ۲۱ خرداد " هفته محیط زیست" با برنامه های گوناگونی در سراسرکشور از سطح دانش آموزی تا دانشگاهی برگزار می شود.

دبیر دهمین کنفرانس ملی روز جهانی محیط زیست تاکید کردند رویکرد سیاسی و تبلیغاتی به محیط زیست، عدم سیاست جامع نسبت به مدیریت منابع حیاتی، رویکرد انفعالی در حل مسائل محیط زیست، ضعف در آموزش ها و اگاهی های مردمی و عدم توجه به مشارکت های مردمی را مهمترین چالش های مدیریتی در عرصه حفاظت از محیط زیست دانستند.

دبیر کنفرانس ملی روز جهانی محیط زیست اعلام داشتند به جرأت می توان عنوان نمود که، امروزه موضوع مشارکت مردمی در امر بهره برداری صحیح از محیط زیست و منابع طبیعی و نیز نگهداری و صیانت از این موهبت الهی امری بدیهی و انکار ناپذیر است. و از سوی دیگر حوزه ی محیط زیست متقارن با دهه ای که، پیشرفت و عدالت نام گرفته بیش از پیش احساس می شود، چرا که محیط زیست خود یکی از شاخص های کلان روند آینده و نیز از ابعاد اساسی و زمینه ساز پیشرفت و توسعه ی پایدار کشور می باشد.

نقدی پور بیرگانی ضمن بیان برخی از چالش های روبه روی کشور، مسائل افزایش ریزگردها در اکثر شهرها و روستاهای کشور، فرونشست های نقطه ای و عمومی زمین در دشت ها، مشکلات عدیده کمبود آب آشامیدنی و کشاورزی در برخی از نقاط کشور، خشک شدن دریاچه ارومیه، ضعف شدید در مدیریت حوزه بزرگ کارون، زمین خواری و تجاوز به عرصه های طبیعی، آلودگی های مختلف به ویژه آلودگی هوا در کلانشهرها را مهمترین اولویت های محیط زیستی در کشور دانستند که نیاز به توجه محوری در این حوزه ها کاملا احساس می شود.

نقدی پور بیرگانی در ادامه اعلام داشتند نظرباینکه اصل پنجاهم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران به عنوان تنها اصل پیگیر و مطالبه گر مسائل زیست‌محیطی بیان می‌دارد که در جمهوری اسلامی ایران، حفاظت از محیط‌زیست که نسل امروز و نسل‌های بعدی باید در آن حیات اجتماعی رو به رشدی داشته باشند، وظیفۀ عمومی تلقی می‌گردد. از این رو، فعالیت‌های اقتصادی و غیر آنکه با آلودگی محیط‌زیست یا تخریب جبران‌ناپذیر ملازمه پیدا کند، ممنوع است. اهمیّت مسئله محیط زیست و ارتقای فرهنگ زیست‌محیطی آحاد جامعه می تواند با ظرفیت‌های فراوان ابن اصل سازماندهی منابع انسانی برای حفاظت و ارتقای کیفیت محیط‌زیست (آب، هوا وخاک) اقدامات شایسته ای بعمل آورد.

این اصل با همه حساسیت خود، آحاد جامعه را ملزم به حفظ محیط‌زیست می‌داند و به عنوان اولین گام در این راستا و به منظور رفع مسائل و چالش‌های اساسی محیط‌زیست کشور، پذیرش یک نوع نگاه زیر بنایی و با رویکرد کلان مدیریتی و آینده‌پژوهی درحوزه محیط‌زیست را دنبال می‌کند.

رییس دبیرخانه دائمی کنفرانس ملی روز جهانی محیط زیست افزودند «ارتقای فرهنگ زیست محیطی آحاد جامعه» از مهم ترین عواملی است که می تواند به بهبود وضعیت محیط زیست کشور یاری رساند، تا آنجا که می توان گفت، دیگر عوامل تحت تأثیر آن قرار می گیرند. به بیانی دیگر تا هنگامی که نگرش آحاد یک جامعه به موضوع محیط زیست و اهمیت حفظ آن تغییر نکند، تغییری نیز در رفتار آن ها در قبال محیط زیست و وضعیت آن پدید نخواهد آمد.

رئیس پژوهشکده مجازی محیط زیست بیان کردند  با بررسی شرایط کنونی کشور در این حوزه، می توان به جرأت ادعا نمود که، کشور ما از این حیث در وضعیتی نه چندان مطلوب به سر می برد، که عمدتاً ناشی از عدم نگاه به آینده ی محیط زیستی کشور بر اساس رویکردی دانش بنیان و حکمت محور است.

ایشان در پایان بیان کردند نگاه حفاظتی جامع به بحث محیط زیست با رویکرد مدیریت یکپارچه محیط زیست درتمامی عرصه های طبیعی و انسانی به صورت علمی-عملی می تواند در بلند مدت از تخریب بیشتر منابع و سرمایه های طبیعی و انسانی بکاهد.